dijous, 19 de març del 2009

Passat i present de Buenos Aires, de la vida horitzontal a la Ciutat Vertical.

Ei xiquets, Buenos aires i l'àrea metropolitana que ací s'anomena com el Gran Buenos Aires (GBA), i de la qual la capital no és la mateixa Buenos Aires, sinó La Plata, una ciutat al sud (a 45 minuts del centre de Bs As -abreviatura molt utilitzada- en transport públic); té una població de 18 milions de persones i la seua superfície és d'una grandària igual a tot l'Estat Espanyol.

Doncs bé, BsAs va tindre un passat basat en la horitzontalitat ja que l'arquitectura que els francesos, italians i anglesos van portar a principis i mitjans del s.XX era construir edificis baixos, de com a molt 4 plantes, amb sostres alts, de fet, als barris antics com San Telmo (foto de baix) abunden les edificacions o cases amb planta baixa i primer pis, i als voltants de la Plaça de Mayo, on es situen la majoria de ministeris i edificis governamentals, les edificacions són semblants als palaus de tres altures del centre de València.

Va ser, posteriorment amb les migracions que es van produir durant la segona meitat del segle XX (penseu en els edificis construïts pels anys 60 i 70 en el nostre país) i aquesta ciutat no va ser menys... així, les noves construccions anaren borrant la fisonomia d'aquesta ciutat i transformant-la en com es coneix avui, si fem una ullada a un carrer qualsevol observem com es conjuguen torres de pisos i oficines al costat d'un caseta de dos plantes contigua a un palauet de 3 plantes o un gratacels de vint plantes o una casa de només una planta i terrassa.

A més, la creació de nous barris com el de Puerto Madero (a la foto de baix) o la remodelació d'altres barris ja existents segueixen aquesta filosofia edificadora: gratacels i torres de pisos poblen ara la ciutat i a la vegada resignifiquen les formes de vida, si abans el palau era la forma de representació social, ara és la macro-torre de més de 20 plantes, amb totes les vivendes homogeneïtzades. Així doncs, ara els poderosos es concentren en les zones on més blocs de pisos hi ha: Puerto Madero i els Barris del Nord (Recoleta, Belgrano, Palermo Hollywood) però també a les zones costaneres del Gran Buenos Aires com Mar del Plata a unes tres horetes de la capital (i que els espanyols la coneixen com la Benidorm d'argentina) així com les ciutats de la zona oest de Buenos Aires.

3 comentaris:

  1. Ieee que passa boludo? ja veig que estas acoplant-te. Quan vulgues pegues un bot que ara ja estem al mateix continent. A l'estiu tornes a València? hem d'intercanviar experiències. Un beset molt fort. Laura (Jordi's sister)

    ResponElimina
  2. per cert...el blog meu i de ramon: aiguapelmig.blogspot.com

    ResponElimina
  3. què bé què bé!!!!
    et llegiré sovint...

    t'afegis a favorits immediatament!

    mausk,
    Ro
    (de resaca fallera)

    ResponElimina